gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm.
Soru
merhaba hocam,
Gaziosmanpaşa Yıldıztabya mahallesinde 1,5 yıl önce yapılan yeni binamız da dahil olmak üzere kentsel dönüşüm alanına giriyor.
3 ay önce yapılan toplantıda, ağustos ayından ocak ayına kadar taşınmamız gerektiğini ilettiler.
benim sorum yeni yapılan bir bina için nasıl yıkım kararı verilebiliyor, kentsel dönüşüm bir kaç günlük bir mevzu değil ki 1. 5 yıl önce bu binanın yapımına nasıl izin veriliyor.
Ayrıca yeni yapılarla borçlandırılmayarak sadece şerefiye bedeli ödeyerek katlara yerleşebileceğimizi söylediler. ortada proje yok borçlandırılıp borçlandırılmayacağımız muamma. yıkım gerçekleştikten sonra projenin oluşturulacağını söylüyorlar ama şartları ne olacak hiçbir bilgimiz yok.
Ben taşınmak istemiyorum.
yol göstermenizi rica ederim.
teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Yanıt : Kentsel dönüşüm kapsamında binanın yapım yılının bir önemi yok. Önemli olan binanızın afetlere karşı sağlam bir bina olmasıdır. Yani bir bina her ne kadar yeni yapılmış olsa da eğer afetlere karşı sağlam değil ise (riskli yapı ise) yıkılacaktır. Aynı zamanda 6306 sayılı kanunun 3. maddesinin 7. fıkrasına göre bu kanunun uygulanması için belirlenen alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Bakanlıkça gerekli görülenler de yıkılır. Bu nedenle binanız riskli yapı değilse bile uygulama alanı içinde kalıyor olabilir. Bunu belediyenizden öğrenebilirsiniz. Ancak ortada size yapılan bir teklif olmadan ve yeni yapılacak proje size imzalatılmadan yapılanlar adaletsiz. Ek olarak, Devlete 1,5 yıl önce yapılan inşaatın bedeli için tazminat Davası açabilirsiniz. Binanızı boşaltmayın ve bir uzman hukukçudan hemen yardım almaya başlayın.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Kentsel dönüşüm kapsamında binanın yapım yılının bir önemi yok. Önemli olan binanızın afetlere karşı sağlam bir bina olmasıdır. Yani bir bina her ne kadar yeni yapılmış olsa da eğer afetlere karşı sağlam değil ise (riskli yapı ise) yıkılacaktır. Aynı zamanda 6306 sayılı kanunun 3. maddesinin 7. fıkrasına göre bu kanunun uygulanması için belirlenen alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Bakanlıkça gerekli görülenler de yıkılır. Bu nedenle binanız riskli yapı değilse bile uygulama alanı içinde kalıyor olabilir. Bunu belediyenizden öğrenebilirsiniz. Ancak ortada size yapılan bir teklif olmadan ve yeni yapılacak proje size imzalatılmadan yapılanlar adaletsiz. Ek olarak, Devlete 1,5 yıl önce yapılan inşaatın bedeli için tazminat Davası açabilirsiniz. Binanızı boşaltmayın ve bir uzman hukukçudan hemen yardım almaya başlayın.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın