Gayrimenkulde 3 fiyat dönemi
Tartışma
Gayrimenkulde 3 fiyat dönemi başladı. Bundan sonraki süreçte piyasalar normale dönünceye kadar 3 fiyatla karşılaşacağız. Bu fiyatlar ne? 1) Tok satıcıların fiyatı: Fiyatı dolara çevirip dolar bazlı zam yapmaya devam edecekler. Bunların satmaya niyeti olmaz. Gayrimenkullerin fiyatlarını öğrenme peşindeler. Bunlarda düşüş olmaz. 2) Sorunlu gayrimenkullerin fiyat:. Özellikle kiracı sorunlu konutlarda konut satılmıyor. Sorun satılıyor. Konutun fiyatındaki iskonto sorunun büyüklüğüne göre değişiyor. 3) Sıkışanların gayrimenkullerinin fiyatı: Bankalar "bir gece ansızın" kredi musluklarını kapattı. Zaten musluktan su az akıyordu:) Şimdi hiç akmaz oldu. Bundan mağdur olan iş adamları, girişimciler ve esnaf gayrimenkullerini satışa çıkardı. Şimdilik el atından satmaya çalışıyorlar. Ama yakında alenileşir. Bunun sonucu ne olur? Özellikle konut arzı azalır. Maliyet yükselişleri fiyata yansımaz. Arz hız keser. Zaten az ve ihtiyacı karşılamaktan uzak olan arz durma noktasına gelir. Gayrimenkulün dolar bazlı yükselişi şimdilik hız keser. Bankalar kredi musluğunu açtığında kaldığı yerden devam eder.
Not: Yorum yapmak istiyorsanız üye olup yorum yapabilirsiniz.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Üyelik İşlemleri! 05 Ağustos 2023 | 04:10 Tebernüş Kireçci 3034 Kişi okudu Not: Yorum yapmak istiyorsanız üye olup yorum yapabilirsiniz.
Yorumlar
Istanbul nufusu her yıl ortalama 210 bin kişi artıyor. Istanbulda her sene ortalama 40 bin yeni(sıfır) daire satılıyor(yeni daire inşaa ediliyor). Bir dairede ortalama 3 kişi ikamet etse. 210/3 = 70 bin . Istanbulda her sene 70 bin daireye ihtiyaç var. Yıllık 70 bin yeni konut ihtiyacına karşılık 40 bin yeni daire üretimi çok yetersiz. Arz talebi karşılamaya yetmiyor. Fiyatların yükselmesinin en temel nedeni yatırım kaynaklı değil de ihtiyaç kaynaklı olduğu için, depreme dayanıklı ve 2000 yılından sonra yapılan konut fiyatlarında dolar bazlı artışın devam edeceğini düşünüyorum. Ticari ofislerde ve dükkanlarda ise ihtiyaç fazlası var. Mevcut ticari ofis stoku (arzı) talepten daha yüksek olduğu için. Ticari ofis fiyatlarında dolar bazında %20 gerileme olacağını öngörüyorum.
KKM (kur korumalı mevduat) dönüşlerinden gelen paralar, Borsa?da kazanılan paralarda gelip konuta park edecek. Bu borsa ve kkm kazançlarının konut alımına dönüşmesi de konut fiyatlarının dolar bazlı yükselişini destekleyecek. Altın dolar bazında yıllık maximum %10 kazandıracak. Konut fiyatları da dolar bazında yıllık ortalama en az %10 ve üzerinde getiri sağlamayı sürdürecek (%5 fiyat değer artışı + %5 kira getirisi) .
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın