EYT'ler ve Z kuşağı anlaşılmadan işsizlik sorunu çözülemez!
1) TÜİK'in açıkladığı son verilere göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 65 bin kişi artarak 4 milyon 596 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı 3.1 puan yükselerek yüzde 13.9 oldu.
2) Türkiye'de işsizlik sorununda aşılması zor iki önemli nokta var. Bunlardan ilki; EYT'ler. EYT'ler çalışmak zorunda olduğu halde iş bulamayanlar. İşverenler 40 ya da 50 yaş üzeri çalışan istemiyor. Bu yaş grubundakilere iş verilmiyor.
3) Türkiye'de "deneyim" ve "akıl" para yapmıyor. Bu ikisi para yapmadığı içinde, bir meslek kolunda 20-30 yıl çalışmış insanlar kendilerini bir işe yaramaz hissediyor. Buna bir çözüm bulunması şart.
4) Asıl sorun genç işsizler kısmı. Pimi çekilmiş bomba gibi değerlendirebiliriz. Eğer gerekli önlemler alınmazsa sosyolojik ve psikolojik patlamalara neden olabilecek cinsten bir sorun.
5) Son verilere göre 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 7.2 puan yükselerek yüzde 27,1 oldu. Bunun anlamı yeni mezunlar iş bulamıyor.
6) Yeni mezunlar neden iş bulamıyor? İş beğenmeyenler mutlaka var. Ama işverenlerin ve yöneticilerin çoğu X kuşağından. Gençler ise Z kuşağı. X kuşağı, bu kuşağı anlamak istemiyor. İşveren ve işsizler arasında ciddi bir iletişim sorunu var.
7) Gençler iş beğenmiyor. X ve hatta Y kuşağının çalışma koşullarını kölelik olarak kabul ediyor. Anne ve babaları da kendi iş hayatlarının başlarındaki "eti senin, kemiği benim" anlayışını çok vahşi buluyor. İstiyorlar ki çocukları yıpranmasın. Üzülmesin.
8) Z kuşağının en büyük sorunu "el bebek gül bebek" yetiştirilmiş olmaları. Çoğu fanuslarda büyümüş. Büyütülmüş. Hayatın gerçeklerinden habersiz. Eminim gerçek hayatın ne olduğunu anladıklarında kendilerini yetiştirenlere çok ciddi eleştiriler yapacaklar.
9) Bu kuşağın diploma alması hiç olmadığı kadar kolay oldu. Apartmandan ya da ofisten bozma binalarda eğitim ve öğretim verilmese de paraya göre diploma dağıtılıyor. Bu çocuklar biraz da eğitim anlayışının kurbanı.
10) Z kuşağı -yetiştirilmesinden kaynaklanan nedenlerle- iş hayatına müdür ya da yönetici olarak başlamak istiyor. Yorulmadan ve emek harcamadan işi öğreneceği kanaati egemen.
11) Durum böyle. Ama ben Z kuşağı konusunda karamsar değilim. Aralarında hayatın gerçeklerini çok iyi fark edenler çıkıyor. Bunlar X kuşağının ikonlarının ve önderlerinin 40 yılda alamadığı yolu 5-10 yılda aşacak yetenekte ve birikimde.
12) Z kuşağında hatayı kendinde aramak eğilimi yok. Kendileri dışında herkes suçlu. Çoğu "torpil"i veya "dayı"sı olmadığı için iş bulamadığına inanıyor.
13) Bizim Z kuşağını kaybetmemek için devlet ve millet olarak ciddi projeler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsak Z kuşağı işsizliğin getirdiği öfkeyle yanlış yönlendirmeyle ciddi sosyolojik hareketlere neden olabilir.
14) Bu konuda en büyük sorumluluk annelerde. Annelere tahmin ettiğimizden çok daha fazla iş düşüyor. Bu çocukların gerçek iş hayatıyla arasındaki köprü kurmada annelerin eli taşın altına atması gerekiyor.
Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim.
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın