Emlak vergisi hk
Soru
Sayın Ahmet bey ben ve eşim Emekli sandığı emeklisiyiz Benim adıma kayıtlı bir ev bir yazlık var eşimin adınada bir ev var bizler emlak vergisi verecekmiyiz en azından birimiz emlak vergisinden muafmıyız evler 130 ile140m2 civarında cavaplandırırsanız sevinirim sayğılarımla
Yanıt : merhaba, yazlık için faydalanılması mümkün değil, yayınlanan özelgeyi aynen aktarıyorum. Başlık Her ikiside emekli olup, birisinin üzerine kışlık mesken birisinin üzerine yazlık mesken kayıtlı olan karı kocadan sadece kocanın üzerine kayıtlı kışlık meskeni için indirimli vergi oranı uygulanacaktır. Tarih 04/03/1999 Sayı B.07.0.GEL.0.66/6654-256/8256 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü TARİH : 04.03.1999 SAYI : B.07.0.GEL.0.66/6654-256/8256 KONU : Emeklilerde Tek Mesken İçin İndirimli Vergi Oranı Hk. .............................. İLGİ: 3.12.1998 tarihli dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiş ve dilekçenizde sorduğunuz hususlara ilişkin gerekli açıklama aşağıda yapılmıştır. Bilindiği gibi, Emlak Vergisi Kanununun 4369 sayılı Kanunla değişik 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulunun Türkiye sınırları içinde tek meskeni olup gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanların veya bunlardan kendileri üzerine kayıtlı meskeni olmayanların anılan kurumlardan aylık almayan ve herhangi bir geliri de bulunmayan eşlerinin aynı nitelikteki meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım ile şehitlerin dul ve yetimlerineve gazilere ait tek meskenleri hakkında da uygulanır. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmiştir. Diğer taraftan 1.12.1998 gün ve 23540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 98/12031 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye sınırları içinde sahip olunan tek mesken için yukarıda belirtilen şartlarla 1999 yılına ait bina vergisi oranı sıfıra indirilmiştir. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir. Bu itibarla, her ikiside emekli olup, birisinin üzerine kışlık mesken birisinin üzerine yazlık mesken kayıtlı olan karı kocadan sadece kocanın üzerine kayıtlı kışlık meskeni için indirimli vergi oranı uygulanacaktır. Eş üzerine kayıtlı yazlık ev için indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, yazlık için faydalanılması mümkün değil, yayınlanan özelgeyi aynen aktarıyorum. Başlık Her ikiside emekli olup, birisinin üzerine kışlık mesken birisinin üzerine yazlık mesken kayıtlı olan karı kocadan sadece kocanın üzerine kayıtlı kışlık meskeni için indirimli vergi oranı uygulanacaktır. Tarih 04/03/1999 Sayı B.07.0.GEL.0.66/6654-256/8256 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü TARİH : 04.03.1999 SAYI : B.07.0.GEL.0.66/6654-256/8256 KONU : Emeklilerde Tek Mesken İçin İndirimli Vergi Oranı Hk. .............................. İLGİ: 3.12.1998 tarihli dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiş ve dilekçenizde sorduğunuz hususlara ilişkin gerekli açıklama aşağıda yapılmıştır. Bilindiği gibi, Emlak Vergisi Kanununun 4369 sayılı Kanunla değişik 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulunun Türkiye sınırları içinde tek meskeni olup gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanların veya bunlardan kendileri üzerine kayıtlı meskeni olmayanların anılan kurumlardan aylık almayan ve herhangi bir geliri de bulunmayan eşlerinin aynı nitelikteki meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım ile şehitlerin dul ve yetimlerineve gazilere ait tek meskenleri hakkında da uygulanır. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmiştir. Diğer taraftan 1.12.1998 gün ve 23540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 98/12031 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye sınırları içinde sahip olunan tek mesken için yukarıda belirtilen şartlarla 1999 yılına ait bina vergisi oranı sıfıra indirilmiştir. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir. Bu itibarla, her ikiside emekli olup, birisinin üzerine kışlık mesken birisinin üzerine yazlık mesken kayıtlı olan karı kocadan sadece kocanın üzerine kayıtlı kışlık meskeni için indirimli vergi oranı uygulanacaktır. Eş üzerine kayıtlı yazlık ev için indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın