Emlak alırken, satan taraf masrafı bize bıraktı, bilgi ricası
Soru
Ahmet Bey Merhabalar;
Almayı planladığımız ev 300,000 TL, bir alım satım vergisi çıkacakmış, emlakçı arkadaş ev sahibinin net pazarlık yaptığını, masrafların bize ait olduğunu söyledi. %8 ama 2 parçada %4 gibi bir şey söyledi, ama ben sizden debilgi alma istedim. Şimdiden teşekkürler.
Yanıt : merhaba, tapu harcı alıcı satıcı ayrı ayrı ödenir. Emlakçıdan olduğu için mal sahibi bu tür anlaşmalara yanaşmaz , satıcı masrafları alıcıya rücu etmeye çalışır. Kanun Ad HARÇLAR KANUNU Madde No 58 Kapsam (2588 sayılı Kanunun 9'uncu maddesiyle değişen fıkra) Tapu ve kadastro harçlarını kanuna ekli tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde, taraflar aksini kararlaştırmamış ise, aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir. a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranınca öderler). b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, e) Rücularda rücu eden taraf, f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, tapu harcı alıcı satıcı ayrı ayrı ödenir. Emlakçıdan olduğu için mal sahibi bu tür anlaşmalara yanaşmaz , satıcı masrafları alıcıya rücu etmeye çalışır. Kanun Ad HARÇLAR KANUNU Madde No 58 Kapsam (2588 sayılı Kanunun 9'uncu maddesiyle değişen fıkra) Tapu ve kadastro harçlarını kanuna ekli tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde, taraflar aksini kararlaştırmamış ise, aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir. a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranınca öderler). b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, e) Rücularda rücu eden taraf, f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın