Ecrimisil ve İzalei şuyu hakkın
Soru
Merhaba Tebernüş Bey; Öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Benim sorum şudur;
Babadan miras kalan dairemiz var anne ve 3 kardeşiz, annem ve 1 kardeşim beraber miras kalan evde oturmakta, 2015 ocak ayında ecrimisil için kardeşimle beraber her ikisinede noter vasıtası ile intifadan men koşulu için ihtarname gönderdik (tarafımıza herhangi bir ödeme yapmadılar) ancak daha henüz ecrimisil davası açmadık, şimdi diğer kardeşimle beraber birde izale-i şuyu davası açmayı düşünüyoruz. Hem izalei şuyu hem ecrimisil davası farklı mahkemelerce bakıldığı için her iki davayı bir açamayacağımızı biliyorum. Bizim düşüncemiz önce izalei şuyu davası açıp (ortalama 1 sene içerisinde sonuçlanacağı düşünerek) davada sona yaklaşmaya yakın ayrıyeten ecrimisil davasıda açabilirmiyiz, yoksa izalei şuyu açınca ecrimisil davası açamıyormuyuz?
Son bir konu izalei şuyu davasında sadece davaya konu daire mi satılır yoksa mirasın tamamı satılarak pay mı edilir?
Bu konuda beni aydınlatırsanız sevirim.
İyi çalışmalar dilerim.
Yanıt : Merhaba. Ortaklığın giderilmesi davası ve ecrimisil davasının bir arada açılmaması gerekiyor. Açılması ihtamalinde davanın görüleceği mahkemede bu hususta red kararı verilebiliyor. Bu iki dava konusu, aynı dilekçede talep edilmiş olsa dahi hakim davaları ayırma kararı verebiliyor. İzale-i şuyu davasında ise mahkeme taşınmazın ortaklar arasında payları oranında paylaştırılmasına karar veriyor. Taşınmaz mal bölünemeyecek durumda ise açık arttırma usulüyle satılıyor ve satış bedeli paydaşlar arasında bölüştürülüyor. Dava açma ve süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için bu konuda uzman bir avukattan yardım almanız faydalı olacaktır.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Ortaklığın giderilmesi davası ve ecrimisil davasının bir arada açılmaması gerekiyor. Açılması ihtamalinde davanın görüleceği mahkemede bu hususta red kararı verilebiliyor. Bu iki dava konusu, aynı dilekçede talep edilmiş olsa dahi hakim davaları ayırma kararı verebiliyor. İzale-i şuyu davasında ise mahkeme taşınmazın ortaklar arasında payları oranında paylaştırılmasına karar veriyor. Taşınmaz mal bölünemeyecek durumda ise açık arttırma usulüyle satılıyor ve satış bedeli paydaşlar arasında bölüştürülüyor. Dava açma ve süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için bu konuda uzman bir avukattan yardım almanız faydalı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın