Dünyadaki en pahalı şehirler kriteri
Soru
Merhaba Tebernüş bey,
İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarının artmasının neden güzel bir gelişme olarak görülmesi gerektiğini anlamakta güçlük çekiyorum. Kişi başına düşen milli gelirin bu kadar düşük olduğu bir ülkede insanların kısacık ömürlerini bir ev sahibi olmak için harcamalarının nesi güzel olabilir ki? Kıyas yapılan şehirlerin ortalama gelirine bakalım bir de İstanbul'un..Bizim o bahsedilen şehirlerin hemen arkasında yer almamız sadece gelir dağılımımızın ne kadar bozuk olduğunu gösterir başka birşeyi değil .. Ayranımız yok içmeye derler ya bizimki o hesap..Açıkçası sokaktaki vatandaşın aklından keşke bir ekonomik kriz çıksa da bu fiyatlar inse mantığında olduğunu görüyorum.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yanıt : Merhaba. Yanlış düşünüyorsunuz. Bu yükselişin nedenine bakmak lazım. Bunu anlamadan bir şey demek zor. İstanbul neden yükseliyor? Anadolu'dan ve yurtdışından gelen talepten... Dünyada böyle yükselen iki kent var. Biri Londra diğeri New York... İstanbul bu açıdan yükselişin başında. Bu bir trend. İstanbul bir zamanlar 72 milleti barındıran bir şehirdi. Yüzlerce yıl böyleydi. Son 100 yıldır bu özelliğiniz yavaş yavaş kaybetmişti. Şimdilerde aslına rücu ediyor. Gelir dağılımımız bozuk. Ama bu sadece Türkiye'ye özgü değil. Dünyanın son yıllardaki en büyük sorunu. Kriz sokaktaki vatandaşın işine yaramaz. Bu konuda yanılıyorsunuz. İşin aslı İstanbul'da ortasınıfın ev sahibi olması her geçen yıl zorlaşıyor. Ama bunun böyle olacağını 10 küsür yıldır anlatıyorum. Bu konuda yapılacak bir şey yok. Ancak devletin sosyal politikalar gerçekleştirmesi gerekiyor.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Yanlış düşünüyorsunuz. Bu yükselişin nedenine bakmak lazım. Bunu anlamadan bir şey demek zor. İstanbul neden yükseliyor? Anadolu'dan ve yurtdışından gelen talepten... Dünyada böyle yükselen iki kent var. Biri Londra diğeri New York... İstanbul bu açıdan yükselişin başında. Bu bir trend. İstanbul bir zamanlar 72 milleti barındıran bir şehirdi. Yüzlerce yıl böyleydi. Son 100 yıldır bu özelliğiniz yavaş yavaş kaybetmişti. Şimdilerde aslına rücu ediyor. Gelir dağılımımız bozuk. Ama bu sadece Türkiye'ye özgü değil. Dünyanın son yıllardaki en büyük sorunu. Kriz sokaktaki vatandaşın işine yaramaz. Bu konuda yanılıyorsunuz. İşin aslı İstanbul'da ortasınıfın ev sahibi olması her geçen yıl zorlaşıyor. Ama bunun böyle olacağını 10 küsür yıldır anlatıyorum. Bu konuda yapılacak bir şey yok. Ancak devletin sosyal politikalar gerçekleştirmesi gerekiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın