Dükkan Sahibi Yaşadığımız Sıkıntıdan Dolayı Dükkandan Çıkarabilir mi?
Soru
Amasya İli Gümüşhacıköy İlçesinde 5 Yıllık Dükkan Kiracısıyım.Bulunduğum Dükkanı Tuttuğum Zaman Virane gibiydi O Yüzden çok Yüksek Miktarda İçerisine Para Harcadım.Dükkanı Kiralarken Kira Süresini 3 Yıllık Olarak Yaptım ve Dükkan Sahibi Vefat Etti.Sonrasında Mirascıları olan İki Oğlu ve Bir Kızı Sözleşme İmzalamadılar.Bu Ocak Ayında Duydum ki Dükkanı Kat Karşılığında Müteahhitte Vermişler. O Günden İtibaren Ben Kiralarını Vermedim ve Sürekli Baskı Altındayım. Yaptığım Masrafı Almak İstiyorum Onlarda Vermek İstemiyor. Kısacası Beni Bir An Önce Tahliye Etmek İstiyorlar. Mart Ayı Sonrasında Bana Noter Huzurlu Dilekçe İle Beraber 3 Aylık Kira Bedellerini İstediklerini Gönderdiler Ben Oralı Olmadım ve Aylık Kirası 600 TL Olan Dükkanın 8 Aydır Kira Bedelini Yatırmıyorum.Beni Dükkandan Ne Şekilde Tahliye Edebilirler veya Benim Haklarım Ne Olabilir. Mahkeme Davası Felan Açma Durumum Olur mu? Soruma Cevap Verirseniz Sevinirim. Şimdiden Teşekkürler. İyi Çalışmalar
Yanıt : Merhaba. Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratının tarafı mirasçıları oluyor. Mirasçıların söz konusu mülkü satışa çıkarmaya ya oturmaya hakları bulunuyor. Kiracıyı tahliye edebiliyorlar. Borçlar Kanunu, 321. madde ile kiracının kiralananda ?yenilik ve değişiklik? yapmasına ilişkin özel bir düzenleme getirmiştir. Kiracının kiralananda yenilik ve değişiklik yapabilmesi kiraya verenin yazılı rızasına bağlanarak, bunlara rıza gösteren kiraya verenin, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemeyeceği düzenlenmiştir. Kiraya verenin kiralananda yenilik ve değişikliklere rıza göstermiş olması, onun bu çalışmaları ve giderleri borçlandığı anlamına gelmez.Yine de hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan yardım alabilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratının tarafı mirasçıları oluyor. Mirasçıların söz konusu mülkü satışa çıkarmaya ya oturmaya hakları bulunuyor. Kiracıyı tahliye edebiliyorlar. Borçlar Kanunu, 321. madde ile kiracının kiralananda ?yenilik ve değişiklik? yapmasına ilişkin özel bir düzenleme getirmiştir. Kiracının kiralananda yenilik ve değişiklik yapabilmesi kiraya verenin yazılı rızasına bağlanarak, bunlara rıza gösteren kiraya verenin, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemeyeceği düzenlenmiştir. Kiraya verenin kiralananda yenilik ve değişikliklere rıza göstermiş olması, onun bu çalışmaları ve giderleri borçlandığı anlamına gelmez.Yine de hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan yardım alabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın