'Dolar 10 TL olacak'çılar yatırımcılara nasıl zarar veriyor?
1) Her fırsatta söylüyorum: Ekonomist, eski ekonomi yöneticisi ve ekonomi profesörlerinden oluşan "Kravatlı Sülün Osmanlar" sizin iyiliğinizi istemez. Küresel finans sisteminin çarklarında ezilmenizden keyif alırlar.
2) Kravatlı Sülün Osmanlara verilen görevlerden birisi de küresel çarklara gönderebildikleri kadar kurban göndermektir:) Gönderdikleri kurban sayısına göre prim almazlar:) Ama bunu yapmazlarsa yönetim kurulu üyelikleri, danışmanlıkları ve eğitim seminerleri suya düşer:)
3) Finans çevrelerindeki ihbarları yerle bir olur. Hem kariyerlerini kaybederler hem de ekmeklerinden olurlar. Bu risklerden dolayı görevleri dünyanın ve Türkiye'nin geleceğini kötülemektir.
4) Bunu yapmazlarsa saygın (!) üniversitelerde ders veremezler. Yönetim kurlu üyeliklerinden kovulurlar. Danışmanlık almazlar. Seminer ve eğitim programı verdirmezler.
5) Bu adamlar "Türkiye batacak. Dolar 10 TL olacak" dediler. Bunu demeyenler de öyle bir tablo çizdiler ki yatırımcılar doların 10 TL olacağını az buldurlar:) 20 veya 30 TL beklentisine girdiler.
6) Bunlar sayesinde her şeye öyle bir zam geldi ki dolar 10 TL olmuş gibi oldu:) Dolar 10 TL olmadı. Ama insanlar dolarlarını bozdurup araba alacak olduklarında gördüler ki ikinci elde bile fiyatlar dolar 10 TL olmuş ve doları 10 TL'den bozdurmuş gibi fiyatlar vardı:)
7) Döndüler ev almak istediler. Ev fiyatları doların artışının çok üstünde artmıştı. Yani ev ve araba alacaklar dolar 10 TL olmuş gibi alım yapmak zorunda kalıyor.
8) Bunlar kravatlı Sülün Osmanların umrunda mı? Bunların istediği de tam olarak buydu. Ev ve araba fiyatları beşte birine düşecek diye davul çalanlar yatırımcılara dolar aldırarak piyasayı kilitlediler. Kilitlenen piyasada otomobil ve ev üretenler daha yüksek faizle borçlandı.
9) Kravatlı Sülün Osmanların patronlarına daha yüksek faiz oranıyla borçlandı. Bu faiz yükü ister istemez fiyatlara da yansıdı. Bugün piyasada yaşadığımız gelecek yıllarda da yaşayacağımız "hayat pahalılığı"nın nedenlerinden birisi budur.
10) Türkiye'de 342 organize sanayi bölgesinde ve 50 bin fabrikada üretim yapılıyor. Bunlar bu gerçeği de inkar eder. Görmezlikten gelir. 80 milyon insan hayat pahalılığı ile uğraşır. Kravatlı Sülün Osmanlar purolarını tüttürüp viskilerini yudumlamaya devam ederler:)
11) Dolar bir yatırım aracı değildir. Reel bazda paranızın erimesi anlamına gelir. Para kazanmak istiyorsanız borsayı iyi öğrenin. Para borsada. Her yıl yatırımcısına temettü veren şirketleri bulun. Yılda yatırımcısına birden fazla temettü veren şirketleri bulun.
12) Kasasında piyasa değeri kadar geçmez dönem kazancı olan şirketleri bulun. Hem büyüyen hem de düzenli temettü ödeyen şirketleri bulun. Kazancını yatırımcısı ile paylaşmayı seven patronların şirketlerini bulun.
13) Dolar mı alacasınız? Bunun yerine ihracat yapan şirketleri bulun. Dolardan daha çok kazanırsınız. Altın mı alacaksınız? Altın şirketlerini bulun. Altından daha yüksek getiri sağlarsınız.
14) Borsa oyun yeri değildir. Yatırım alanıdır. Oynamayı bırakın. Sağlam hisseleri toplayın. Biriktirin. Sizleri Kravatlı Sülün Osmanların oyunlarından kurtaracak tek yer borsa ve gayrimenkuldür.
15) Gayrimenkule özellikle girmiyorum. Buraya tıklayınız konuşuyoruz. Ama uzun vadede temeli sağlam ve spekülatif olmayan hisseler çok yüksek getiri sağlar. Paranız kadar yatırım yapın. Krediyle yatırım yapmayın. İhtiyacınızı olacak parayla borsaya yatırım yapmayın.
16) Kravatlı Sülün Osmanlar neden borsayı önermezler? Çünkü paranız bu ülkede kalır. Paranızın bu ülkede kalmasından rahatsızlık duyarlar. Çünkü gerçek anlamda para kazanırsınız. Para kazanmanızdan rahatsızlık duyarlar.
17) Dolar ya da altından üç beş kuruş kazanınca sevinç naraları atmayın. Dönüp etrafınıza bakın. Neleri kaçırdığınızı görün. Hiç bir yatırımım enstrümanın fanatiği olmayın. Matematiksel düşünün. Finansal okur yazarlığınızı artırın.
18) Finansal okur yazarlığınızı artırdığınız sürece paranız değerlenir. Finansal cahil olarak kalırsanız Kravatlı Sülün Osmanların patronları sizi çarpar.
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın