Devlet arsa gasbı yapıyor
Soru
Merhaba,
Daha önce bir kaç kere imar revizyonu ile ilgili soruları sitenizde okudum. En son bir vatandaş 3 bin kusur metrakarelik arsasının yeşil alan ve okul alanı olarak ayrılmış olduğunu ve buna itiraz için ne yapabileceğini sormuş sizde link vererek 1 aylık askı süresi içerisinde itiraz edilebileceğini belirtmişsiniz (link burda http://emlakkulisi.com/imar-revizyonuna-itiraz/265576 ) Benim anlamadığım biz arsa sahipleri bu askı olayını nasıl takip edicez her ay arsamızla ilgili imar değişikliği var mı diye kontrol mu etmemiz gerekiyor? İmar değişikliği yapılan arsalar için arsa sahiplerine tebligat yapılması gerekmez mi? Belediyelerin bu arsaları düşük ücretle alıp daha sonra rant için imar izni vermelerini engelleyici bir yasa var mı? Yine başka bir mesajda İmarlı ve İskanlı bir kaç villanın yine yeşil alan edildiğini okumuştum burdan, böyle bir şey nasıl mümkün olabiliyor, bu gaspa girmez mi?
Yanıt : Merhaba. 3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması (parselasyon) işlemine karşı, bu işlemin hazırlık aşaması sona erip belediye encümeni veya il idare kurulu kararı ile parselasyon plânlarının onanmasından sonra askı süresini izleyen tarihten itibaren yahut askı süresi içinde yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren veyahut da öğrenme üzerine altmış gün içinde, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde, maliklerce iptal davası açılır. Ancak, çoğu kez parselasyon işlemleri ilgililere tebliğ edilmiyor.. Sadece askıya çıkartılarak kesinleştirilir. Bu kesinleşme parselasyonu yapan idare tarafından uygulamaya geçilmesi bir baka deyişle tapu dairesine gönderme ve parselasyon plânına göre işlem yapabilmeye ilişkindir. Yoksa ilgililere tebliğ edilmeden ilgililer açısından kesinleşme olarak algılanamaz. Parselasyon işlemleri subjektif işlemlerdir. Dolayısıyla bu işlemin ilgililere tebliğ edilmesi gerekir. Ancak, uygulamada bu tebliğ yapılmamakta sadece ilan ile yetiniliyor. İmar uygulamaları ilgililere tebliğ edilmediğinden, mülk sahiplerince aradan uzun bir zaman ya da yıl/yıllar geçtikten sonra bile, bu işlemi öğrenme üzerine imar uygulamasının iptali için dava açabiliyor. Hak kaybı yaşadğınızı düşünüyorsanız bir avukattan yardım alarak yasal süreç başlatabilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. 3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması (parselasyon) işlemine karşı, bu işlemin hazırlık aşaması sona erip belediye encümeni veya il idare kurulu kararı ile parselasyon plânlarının onanmasından sonra askı süresini izleyen tarihten itibaren yahut askı süresi içinde yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren veyahut da öğrenme üzerine altmış gün içinde, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde, maliklerce iptal davası açılır. Ancak, çoğu kez parselasyon işlemleri ilgililere tebliğ edilmiyor.. Sadece askıya çıkartılarak kesinleştirilir. Bu kesinleşme parselasyonu yapan idare tarafından uygulamaya geçilmesi bir baka deyişle tapu dairesine gönderme ve parselasyon plânına göre işlem yapabilmeye ilişkindir. Yoksa ilgililere tebliğ edilmeden ilgililer açısından kesinleşme olarak algılanamaz. Parselasyon işlemleri subjektif işlemlerdir. Dolayısıyla bu işlemin ilgililere tebliğ edilmesi gerekir. Ancak, uygulamada bu tebliğ yapılmamakta sadece ilan ile yetiniliyor. İmar uygulamaları ilgililere tebliğ edilmediğinden, mülk sahiplerince aradan uzun bir zaman ya da yıl/yıllar geçtikten sonra bile, bu işlemi öğrenme üzerine imar uygulamasının iptali için dava açabiliyor. Hak kaybı yaşadğınızı düşünüyorsanız bir avukattan yardım alarak yasal süreç başlatabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın