değer artış kazancı hesabında konut kredisine ödenen faizler ve iktisap tarihi hesabı

Soru
Merhaba, 2009 yılında projeden konut kredisi ile aldığım konutumu 2012 yılında satıyorum. Kredi ile aldığım için hala tapu üstüme yapılmamıştı ancak artık yapılabilir duruma geldi. Tapuyu üzerime alacağım hemen ardından da satacağım. Bu durumda konutun iktisap tarihini doğru hesaplamak gerekiyor. Her ne kadar tapu devri aynı ay içinde de olsa bBurada baz alınacak olan tarih konut kredisi kullanılan tarihtir diye düşünüyorum. ALOMALIYE kat irtifakı yapılan tarihtir şeklinde yanıt verdi ancak irtifak tarihi satın almadan önce yapıldığı için bu tarihin anlamı kalmadı. Evde oturmaya başladığım tarihin (2011 başı) alınabileceğini vergi uzmanı da söyledi ancak konut kredisi özelinde bir örnek veremedi. Konut kredisi kullanma tarihini baz almam mantıklı mıdır? Ayrıca alınan evin endekslenmiş değerine eklenecek olan masraflar içinde konut kredisi için ödenen faizlerin de olduğunu düşünüyordum. Ancak maliye uzmanı bu konuda kesin bir karar yok, bunun için başvuru yapmanız lazım dedi. Doğrusu kafam karıştı. Internette yaptığım araştırmalarda kira vergisi için faizlerin masraf kabul edildiğini açıkça gördüm ancak konut satışına ilişkin değer artışında bunun baz alındığına ilişkin çok açık bir hüküm bulamadım. Bu konu hakkında bilgi alabilir miyim? Satın aldığım bedeli TUİK ile endeksleyip bugüne getirdikten sonra buna konut kredisi için ödediğim faizleri (aylık taksitlerin tamamı değil, sadece faize ait kısımları) eklediğimde vergi doğmuyor Maliye tapu tarihlerini baz alıp ceza yazmaya kalkarsa bu verilerle kendimi savunabilir miyim? Teşekkürler. Özgür



Yanıt : merhaba, iktisap tarihinin belirlenmesinde gayrımenkulun tasarruf hakkının size geçtiği tarihtir, bunun belgelendirdiğiniz takdirde problem olmayacaktır, kredi aldığınız tarih gayrımenkulun size teslim edildiği anlamına gelmemektedir, dolayısıyla iktisap tarihi kabul edilmemektedir.

Tarih25/03/2011
SayıGVK-76/2011-2 Değer Artışı Kazancı
Kapsam
 

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

Gelir Vergisi Sirküleri/76

4. Gayrimenkullerde İktisap Tarihinin Belirlenmesi

Gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille olmaktadır. Buna göre, kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacaktır.

Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir.

Bu çerçevede, konut yapı kooperatifleri, Toplu Konut İdaresi veya diğer kişilerden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecektir.

Gayrimenkulün ihale veya icra yoluyla alındığı durumlarda da fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alındığının yukarıda sözü edilen belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, tapu tescil işlemi olmasa dahi fiilen kullanıma bırakıldığı tarihin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.

Ödediğiniz kiredi faizlerini gayrımenkulunun alım maliyetine eklemeniz mümkün bulunmamaktadır,

Gelir Vergisi Kanunun ; 

Safi Değer Artışı" başlıklı mükerrer 81'inci maddesinde, "Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hâsılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanununun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
02 Mart 2012 | 09:51 Özgür Mutaf 516 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın