Değer artışı vergisi

Soru
Merhaba Ahmet Bey, 1988 yılında satın aldığımız 1994 yılında şahsi tapuya geçen arsamız üzerinde şu an 3 katlı konutumuz var. Fikirtepe kentsel dönüşümü kapsamında burayı kat karşılığı müteahite verirsek alacağımız daireleri satmamız durumunda gelir vergisi ödememiz gerekir mi? Edinim tarihi arsanın edinim tarihi mi baz alınacak yoksa dairenin edinim tarihi mi baz alınacak. Ayrıca biz bu daireleri satın almamış olacağız(sıfır bedelle almış olacağız) ama satarken sattığımız rakamın vergisini mi ödeyeceğiz. Değer artışı neye göre belirlenecek. Biz kat karşılığı alırken bir değer belirlemedikki. Bu durumda arsayı müteahite vermeden ivazsız (hibe ) hale getirip vermek daha mı mantıklı olur . Teşekkürler



Yanıt : merhaba, tapuda işlem yapılan değer rayiç değer- emlak değeri  maliyet bedeli olucaktır,  aşağıda size özelgenin size yardımcı olacağını umarım.

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 37-1184

05/08/2011

Konu

Arsa karşılığı teslim alınan dairelerin satışının vergilendirilmesi.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; sahip olduğunuz ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi, ... Mevkii, ... Ada, ... Parsel adresinde bulunan ve 322 m2 büyüklüğündeki arsanız, üzerine ekte bulunan "Kat Karşılığı İnşaat Yapımı Sözleşmesi" ile yapılan inşaat neticesinde 3 (üç) adet daireye dönüştüğü, bu nedenle mülkiyetinizin şekil olarak değiştiğini belirterek, servetin şekil değiştirmesi nedeniyle sahibi olduğunuz dairelerin satışından elde edilen kazancın vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37'nci maddesinde ticari kazanç, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar olarak tanımlanmış, aynı maddenin 2'nci fıkrasının 4'üncü bendinde ise gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleri ile devamlı olarak uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, ticari bir organizasyon içerisinde yapılan satışlar tek satış dahi olsa ticari kazanç olarak değerlendirilmektedir.

Ticari bir organizasyon olmaksızın yapılan satışların (bir yılda birden fazla veya her yıl bir satış yapılması) hangi amaçla yapıldığı önem arz etmektedir. Satış işlemlerinin şahsi ihtiyaç kapsamı ve sınırlarını aşacak şekilde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması durumunda, bu faaliyetin ticari olarak değerlendirilmesi ve vergilemenin de ticari kazanç hükümlerine göre yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, aynı Kanun'un "Değer artış kazançları" başlıklı mükerrer 80'inci maddesinde, "Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

...

6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70'inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).

Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, (2010 takvim yılı için) 7.700 Türk Lirası gelir vergisinden müstesnadır..." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; kat karşılığı inşaat yapımı sözleşmesi neticesinde iktisap ettiğiniz 3(üç) adet daireden oluşan taşınmazları iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde aynı kişiye bir seferde satmanız halinde söz konusu gayrimenkulleri elden çıkarmanız neticesinde elde edeceğiniz kazancın değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 3(üç) adet dairenin aynı kişiye farklı tarihlerde veya farklı kişilere aynı tarihte satılması veya birbirini izleyen yıllarda satılması durumunda, yapılan satışlar devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine teşkil edeceğinden elde edilecek gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekeceği de tabiidir.


 

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
15 Mart 2012 | 07:16 Şerafettin ÖZTÜRK 877 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın