Değer artış vergisi muafiyeti
Soru
Merhaba
2006 yilinda evlendim. 2009-2010 yılları arasinda (net tarih aklimda degil) eşim tapuda kendi ismi yazili olacak sekilde ev satinaldi, yani evlilik muessesesi icinde iken edinildi. 2015 senesinde bosanma karari aldik ve bahsi gecen evi anlasmali bosanma karariyla alma hakkina sahip oldum. Bunu tazminat olarak degil sadece mal paylasimi olarak mahkemeye sunduk ve mahkeme de bu karari onadı. Evin devri icin tapuya gittigimizde satis adı altinda islem yapilacagi gerektigini aksi surumun soz konusu olmadigini anlattılar. Ve biz de fazla harc odememek adina evin rayic bedeli uzerinden satis gostererek islemi yaptik. Lakin, bu işlem 2016 mart ayı ocinde gerçekleşti. Şuan ben bu evi satmak durumundayım ancak, deger artis vergisini odemekle mukellef olduğumu düşünmüyorum cunku hen bu işten bir kâr else etmiyorum. Evlilik dahilinde alinan ve 5 sene den oncesinde else edinilmis vir malı mahkeme kararinca uzerime aldim ve auan da satmak durumundayim. Bunun venden talep esilmemesi amaciyla istanbul vergi dairei baskanligina ozelge sundum. Sonuc olumsuz çıkabilir dediler. Boyle olursa sayet bu basvuru Ankaraya yonlensirilebilirmis. Eger boyle bir durum so konusu olursa sizce hakkımı nerede aramaliyim? 4440189 u aradigimda emsal konular var odememeniz gerekiyor seklinde bilgi verildi. Yine de bir umutsuzluk ve laygi icindeyim. Yardimci olabilirseniz sevinirim. Saygilarimla.
Yanıt : Merhaba. Öncelikle taşınmazın satış bedelini beyan edip ona göre tapu harcı ödemeniz gerekiyordu, rayiç bedele göre değil. 5 yıl içinde elden çıkarılan taşınmazlar için değer artış vergisi tahsil ediliyor. Ancak bu vergiyi herkes ödemiyor. Her sene belirlenen istisna sınırının üzerinde gelir elde edenler ödüyor. Detaylı bilgilere Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi www.emlakkulisi.com 'daki Buraya tıklayınız adresindeki haberden ulaşabilirsiniz. Hak kaybı yaşamamak adına vergilerle ilgilinen bir avukatla da durumunuzu görüşebilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Öncelikle taşınmazın satış bedelini beyan edip ona göre tapu harcı ödemeniz gerekiyordu, rayiç bedele göre değil. 5 yıl içinde elden çıkarılan taşınmazlar için değer artış vergisi tahsil ediliyor. Ancak bu vergiyi herkes ödemiyor. Her sene belirlenen istisna sınırının üzerinde gelir elde edenler ödüyor. Detaylı bilgilere Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi www.emlakkulisi.com 'daki Buraya tıklayınız adresindeki haberden ulaşabilirsiniz. Hak kaybı yaşamamak adına vergilerle ilgilinen bir avukatla da durumunuzu görüşebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın