Değer Artış Kazancı ikilemi..
Soru
Merhabalar..
Aralık 2014'te 43 bin tl kredi ile 124 bin liraya daire aldım.Fakat tapuda 43 bin tl olarak gösterildi,rayiç bedel buydu geri kalanı elden verdim.Eylül 2016'da 105 bin tl kredi kullanılarak satıldı,tapuda bu rakam gösterildi.
Ödenmesi gereken değer artış kazancı vergisi 9 bin lirayı buluyor.Eğitimim için sattım daireyi ve bu vergilendirmeden haberim yoktu,öğrenince şok oldum.
Ahmet bey sizce Tapu değerini mi yükseltmeliyim pişmanlık dilekçesi ile?Müteahhit buna yanaşmıyor,tek başıma yapabilir miyim?Eğer bu seçenek olmazsa,eve yaptığım tüm masrafları(emlakçı komisyonu,tadilat,bakım,kredi faizleri) gider gösterip vergiyi cüzi miktara çekebilir miyim ve bu giderlerin faturaları yok,Takdir Komisyonu beyanımızı kabul ediyor mu,etmiyorsa nasıl tespit ediyor?
Vergi Daireleri bu konuya nasıl yaklaşıyor,gerçekten sıkıntılı bir duruma düştüm,böyle bir parayı ödeyecek durumda değilim.
Sizden bize bir yol göstermenizi istirham ediyorum..
Saygılarımla..
Yanıt : merhaba, tapuda işlem yapılırken gerçek alım satım bedeli üzerinden işlem yapılması gerekmektedir.Müteahhit tapu bedelinin yükseltilmesine istemiyorsa gerçek bedeli ispatlayıcı belgelerin delillerin olması gerekmektedir.Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadiyle yapılan giderler, gayrimenkulün maliyet bedeline eklenir hükmünden istifadeyle giderlerin maliyet bedeline eklenmesi mümkün olup harcamların fatura vs belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir. Söz konusu gayrimenkulün alışı sırasında ödediğiniz tapu harcına ilişkin tutarların, satışa konu olacak gayrimenkulün iktisabında kullanıldığının tevsiki şartıyla, kullanılan konut kredi faizlerine ilişkin ödemelerin, başkaca bir gelirinizden dolayı indirim konusu yapılmamış olması kaydıyla herhangi bir endeksleme yapılmaksızın konutun maliyet bedeline eklenebilmektedir.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, tapuda işlem yapılırken gerçek alım satım bedeli üzerinden işlem yapılması gerekmektedir.Müteahhit tapu bedelinin yükseltilmesine istemiyorsa gerçek bedeli ispatlayıcı belgelerin delillerin olması gerekmektedir.Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadiyle yapılan giderler, gayrimenkulün maliyet bedeline eklenir hükmünden istifadeyle giderlerin maliyet bedeline eklenmesi mümkün olup harcamların fatura vs belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir. Söz konusu gayrimenkulün alışı sırasında ödediğiniz tapu harcına ilişkin tutarların, satışa konu olacak gayrimenkulün iktisabında kullanıldığının tevsiki şartıyla, kullanılan konut kredi faizlerine ilişkin ödemelerin, başkaca bir gelirinizden dolayı indirim konusu yapılmamış olması kaydıyla herhangi bir endeksleme yapılmaksızın konutun maliyet bedeline eklenebilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın