Bina Ortak Karar Protokolüne itiraz veya şerh konulabilir mi?
Soru
Merhaba Kadir Bey,
11 daire ve 3 dükkanlı binamızı 6306 sayılı kanun kapsamında yıkıp müteahhite vermek konusunda anlaşmaya vardık.
Ancak, çatı katındaki daireler dubleks hakkından faydalanmak üzere diğer maliklere 750.000 TL ödeyecekler.
Ayrıca yeniden yapım sonrası alt katta 22 metrekarelik bir ortak alan da stüdyo daire olarak tapu çıkacak ve maliklerin üzerine yapılacak.
Sorun şu ki, ev sahipleri hem bu parayı hem de ortak stüdyo daireyi dükkanlara pay vermeden kendi aralarında bölüşmek için anlaştılar ve tüm taleplerimizi geri çeviriyorlar. Bina ortak karar protokolünü de bu şekilde hazırlıyorlar.
Bu durumda ben yıkım ve yeniden yapıma onay verip ancak bu protokoldeki haksızlıklara nasıl itiraz edebilir ve hakkımı alabilirim?
Evler üstelik 15er metrekare büyürken bizim dükkanlarda elektrik odası ve çöp odası yaratmak için küçültmeye gidiyorlar.
Bu şekilde hakkımızı yedirmemek için Noterde ortak protokol imzası sırasında bazı maddelere şerh düşüp daha sonra tazminat talebinde bulunabilir miyiz?
Vereceğiniz bilgi ve öneri için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Yanıt : Merhaba Levent Bey, Öncelikle kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı olarak ilan edilen binanın yıkımı ve yeniden yapılmasıyla ilgili kat maliklerince bir toplantı yapılması ve bu toplantıda bina ortak karar protokolü oluşturulması gerekmektedir. Çoğunluğun aldığı karara katılmadığınız için bu toplantıda red oyu kullanmanızı ve bina ortak karar protokolüne red oyunuzun gerekçesini yazmanızı tavsiye ederim. Karara katılmadığınız için, 15 gün içinde karara katılmanızı aksi takdirde arsa payınızın satılacağını bildirir bir ihtarla birlikte kararın ve diğer belgelerin tarafınıza gönderilmesi gerekiyor. İşte bu aşamada anlaşma yapan ve sizi devre dışı bırakmak isteyen maliklere, müteahhit tarafından onların arsa ve şerefiye payına verilenlerle aynı şartlarda kentsel dönüşümü kabul ettiğinizi-imzaya hazır olduğunuzu, ancak paylaşımın adil olmadığını, mülkiyet hakkınızın ihlal edildiğini ve diğer itirazlarınızı belirterek arsa payınızın satılmaması için sözleşme yapmak zorunda kalmanız halinde dava açma hakkınızı saklı tuttuğunuzu bildirir bir ihtar göndererek tazminat sorumluluğunun doğması için durum tespiti yapabilirsiniz. Konuyla ilgili yazılarımız için Buraya tıklayınız ve Buraya tıklayınız Saygılarımla, Av. Kadir Kurtuluş
Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba Levent Bey, Öncelikle kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı olarak ilan edilen binanın yıkımı ve yeniden yapılmasıyla ilgili kat maliklerince bir toplantı yapılması ve bu toplantıda bina ortak karar protokolü oluşturulması gerekmektedir. Çoğunluğun aldığı karara katılmadığınız için bu toplantıda red oyu kullanmanızı ve bina ortak karar protokolüne red oyunuzun gerekçesini yazmanızı tavsiye ederim. Karara katılmadığınız için, 15 gün içinde karara katılmanızı aksi takdirde arsa payınızın satılacağını bildirir bir ihtarla birlikte kararın ve diğer belgelerin tarafınıza gönderilmesi gerekiyor. İşte bu aşamada anlaşma yapan ve sizi devre dışı bırakmak isteyen maliklere, müteahhit tarafından onların arsa ve şerefiye payına verilenlerle aynı şartlarda kentsel dönüşümü kabul ettiğinizi-imzaya hazır olduğunuzu, ancak paylaşımın adil olmadığını, mülkiyet hakkınızın ihlal edildiğini ve diğer itirazlarınızı belirterek arsa payınızın satılmaması için sözleşme yapmak zorunda kalmanız halinde dava açma hakkınızı saklı tuttuğunuzu bildirir bir ihtar göndererek tazminat sorumluluğunun doğması için durum tespiti yapabilirsiniz. Konuyla ilgili yazılarımız için Buraya tıklayınız ve Buraya tıklayınız Saygılarımla, Av. Kadir Kurtuluş
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın