Bankalar tarih mi olacak?
1) Dünyaca ünlü danışmanlık şirketi McKinsey yaptığı ankete göre 2020'de beklenen resesyon yaşanırsa dünyadaki bankaların yarıdan fazlası ayakta kalamayacak.
2) 2008 krizinde gördüğümüz canlı yayında dünya devi bankaların devrilmesinin bir benzerini yaşayacağız. Ama bu sefer fırtına hiç umulmadık bankaları vuracağa benziyor.
3) Bunun gerekçesi ise öz sermayelerinin erimesi potasında olması. Maliyetlerin yükselmesi. Kazanç oranlarının eskiye göre düşmesi.
4) Ayrıca ABD'de Amazon.com ve Çin'de Ping An gibi dijital oluşumların finansal hizmetlerde müşterileri ele geçirmesi ve yeni oyuncuların kredi kartları gibi bankaların en yüksek kazanç sağladığı alanlara yönelmesi. Bunlar bankaların sonunu hızlandıracak.
5) Geriye bir de internet devlerinin para çıkarması kalıyor. Bu da gerçekleşirse dünyada merkez bankalarına da gerek kalmayacak.
6) Bu noktada Çin ve İngiltere Merkez Bankası erken uyandı. Kendi sanal/kripto paralarını çıkaracak. Diğer merkez bankaları şimdilik direniyor.
7) Bankaların yarısından fazlasının devrilmesi geride kalanların da devrileceğinin kesin olduğu anlamına geliyor. Bankalar tarih olursa yerine nasıl bir sistem kurulacak?
8) Krediyi kim verecek? Teminat mektuplarını kim hazırlayacak? Tahsilatı kim yapacak? Ya da bazı bankalar zorunlu olarak mı ayakta tutulacak? Onlarca sorunun yanıtı yok.
9) Bu senaryoda en güvenli liman kamu bankaları. İster şahıs ister şirket hesaplarında, dünyanın neresinde yaşıyorsanız yaşayın kamu bankalarından kamu bankalarından şaşmayın. Be senaryo gerçekleşirse kamu bankaları ayakta kalır. Özel bankalar tabelayı indirir. Dükkanı kapatır.
10) Birileri size bankalardan paranızı ya da altınlarınızı çekmenizi tavsiye ediyorsa -biliniz ki- tavsiyesi dostça değil. Büyük oyun kuranlar para ve altın stoklarını taşıyacak birilerini arıyor.
11) Dünya yeni bir dönemeçte. Fırtına başlıyor. Bu fırtınada hangi gemiler batar? Hangi gemiler ayakta kalır? Bunu tahmin edebilmek zor. Bu konudaki görüşlerinizi yazmak isterseniz dinleyebilirim.
Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim.
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın