Bağımsız bölümün alış fiyatıyla, tapuya tescil edildiği tarihteki fiyatının aynı olması ne anlama gelir?
Soru
Günaydın Tebernüş Bey
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim,fakat bir konuyu net olarak anlayamadım.
2011 Yılında 227.000 TL bedelle maket üzerinden satın aldığım gayrimenkulüm, proje müellifi tarafından tapuya ilk tescili 2014 yılında yapılıyor ve aynı fiyat üzerinden yapılıyor. Tapuya tescil yapılırken ,tescil tarihindeki güncel piyasa rayiç değeri üzerinden tescil edilmesi gerek miyor mu? Gayrimenkulümün, satın aldıktan 3 yıl kadar sonra aynı fiyattan tapuya tescil edilmesi, bu süre zarfında prim yapmadığı anlamına gelmez mi? Eğer öyleyse, gayrimenkulün bana, satın aldığım tarihteki piyasa rayiç değerinin çok üstünde bir fiyattan satıldığını düşünmem yanlış olur mu?
Teşekkür ederim.
Yanıt : Tekrar merhaba. Konuyu tekrar açıklamak gerekirse; Emlak vergisine esas olan belediye rayiç değeri; taşınmazın minimum değeri üzerinden belediyelerce hesaplanan metrekare alım-satım değeridir. Gerçek rayiç bedel ise gayrimenkulün günümüz piyasasındaki gerçek alım-satım değeridir. Her ne kadar belediye rayiç bedelleri belediye tarafından belirlense de minimum üzerinden hesaplandığından, genelde gerçek değerler bundan çok daha yüksek rakamlarda oluyor. .Belediye rayiç bedeli üzerinden gösterilen bir gayrimenkulü satarken gerçek değeri üzerinden satmak zorunda kalabiliyorsunuz. Konut kredisi alırken değer gerçek değer üzerinden gösterilmek zorunda oluyor. Dolayısıyla siz belediye rayiç bedelinden göstererek aldığınız evi beş yıl içinde gerçek değer üzerinden satmak zorunda kaldığınızda kazancınız olduğundan çok daha fazla gözüküyor ve daha çok vergilendiriliyorsunuz. Aynı zamanda tapuya bildirdiğiniz tutar ile gerçek alış tutarı arasındaki farkın tespiti halinde cezai yaptırımlar uygulanıyor.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Tekrar merhaba. Konuyu tekrar açıklamak gerekirse; Emlak vergisine esas olan belediye rayiç değeri; taşınmazın minimum değeri üzerinden belediyelerce hesaplanan metrekare alım-satım değeridir. Gerçek rayiç bedel ise gayrimenkulün günümüz piyasasındaki gerçek alım-satım değeridir. Her ne kadar belediye rayiç bedelleri belediye tarafından belirlense de minimum üzerinden hesaplandığından, genelde gerçek değerler bundan çok daha yüksek rakamlarda oluyor. .Belediye rayiç bedeli üzerinden gösterilen bir gayrimenkulü satarken gerçek değeri üzerinden satmak zorunda kalabiliyorsunuz. Konut kredisi alırken değer gerçek değer üzerinden gösterilmek zorunda oluyor. Dolayısıyla siz belediye rayiç bedelinden göstererek aldığınız evi beş yıl içinde gerçek değer üzerinden satmak zorunda kaldığınızda kazancınız olduğundan çok daha fazla gözüküyor ve daha çok vergilendiriliyorsunuz. Aynı zamanda tapuya bildirdiğiniz tutar ile gerçek alış tutarı arasındaki farkın tespiti halinde cezai yaptırımlar uygulanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın