arsa ortaklarının anlaşmazlığı
Soru
En derin Sevgi ve Saygılarımla; Ankaranın Çankaya ilçesi kırkkonaklar mevkiinde bulunan ortak bir arsamız var. Bu arsa 730 m lik bir imar alanına sahip. 200 m benim 200 metre kardeşimin 115 m çankaya belediyesinin 230 m kadar da başka bir şahsın ortaklığı mevcut. Sorunumuz aslında şu kardeşim ve ben bu arsaya bina yapılması için bir müteahhitle anlaşmak istiyoruz ama diğer ortak (230m) olan bu ile yanaşmıyor. Bize arsanın bölgesinde bulanan bir emlakçı "yeni yasa değişikliği ile %66 oranında yani 3 te 2 oranı kimde ise arsa da o taraf eğer siz iseniz ve diğer ortak hala sorun çıkarıyor ise siz müteahhit ile anlaşma yapabilirsiniz" dedi . bizim yaklaşık % 55 fln yapıyor Belediye hissesinden (115 m) kendi payınızı da alma hakkına sahipsiniz (kardeşim ve ben oranında) belediye hisseni de aldıktan sonra %66 çoğunluk kardeşiniz ile birlikte size geçeceği için sorun çıkaran ortak ta müteahhitle sizin yaptığınız anlaşma kapsamında hissesi kadar alacağına razı olmak durumunda kalır dedi. sizin saygıdeğer tavsiyelerinizi de alabilirmiyim acaba
Yanıt : Sayın Mehmet Erek, Öncelikle arsa üzerinde risk tespitine konu bir yapı olmalıdır. Risk tespitinden sonra maliklerin 2/3 arsa payı çoğunluğu ile aldığı kararlar ile kentsel dönüşüm işlemleri yürütülmektedir. Eğer arsa payı olarak 2/3 çoğunluk sağlanamıyorsa, kentsel dönüşüm çalışmasını ilerletmeniz mümkün olamayacaktır. Eğer 2/3 anlaşma yapar ve kanundaki prosedürü yerine getirmesine rağmen halen bazı hissedarlar anlaşmaya yanaşmazlarsa o takdirde anlaşmayan maliklerin hisseleri Bakanlıkça anlaşan hissedarlara ihale yoluyla satılmaktadır. İyilikler dilerim.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Sayın Mehmet Erek, Öncelikle arsa üzerinde risk tespitine konu bir yapı olmalıdır. Risk tespitinden sonra maliklerin 2/3 arsa payı çoğunluğu ile aldığı kararlar ile kentsel dönüşüm işlemleri yürütülmektedir. Eğer arsa payı olarak 2/3 çoğunluk sağlanamıyorsa, kentsel dönüşüm çalışmasını ilerletmeniz mümkün olamayacaktır. Eğer 2/3 anlaşma yapar ve kanundaki prosedürü yerine getirmesine rağmen halen bazı hissedarlar anlaşmaya yanaşmazlarsa o takdirde anlaşmayan maliklerin hisseleri Bakanlıkça anlaşan hissedarlara ihale yoluyla satılmaktadır. İyilikler dilerim.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın