Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Altının fiyatını hangi etkenler düşürür? Hangi etkenler yükseltir?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Altının fiyatını hangi etkenler düşürür? Hangi etkenler yükseltir?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...

1) Altının uluslararası ölçü birimi onstur. Ons ise dolarla işlem görür. Dolardaki yükseliş ve düşüş altının TL fiyatını da düşürür ya da yükseltir.

2) ABD doları yükselirse altının TL bazlı fiyatı artar. ABD doları düşerse altının TL bazlı fiyatı azalır.

3) Uluslararası gerginlikler altının ons fiyatını yükseltir. Başta Çin-ABD ticaret savaşı olmak üzere dünya genelinde
özellikle büyük devletlerin gerilimleri altın fiyatını artırır. Gerilimlerin azalması altın fiyatlarını düşürür.

4) Kripto/sanal paralara olan eğilim arttıkça uzun vadede ons fiyatları düşer. Sanal paralara geçiş sürecinde altın dünyanın en güvenli limanı. Planlandığı gibi sanal paralara geçiş gerçekleştirildiğinde altın tarihi önemini kaybedecek.

5) Merkez bankaları dolardan vazgeçiyor. Rezervlerinde altına ağırlık veriyor. Bu eğilim devam ettiği sürece  altın yükselişini sürdürür. Ama merkez bankaları sert ve agresif harekete izin vermez. 

6) Fonların elinde oynayabilecekleri şimdilik tek enstrüman var.  O da altın. Fonlar yaptığı işlemler altının sert düşüş ve yükselişe neden olur.

7) Ons bu kadar yükselmişken altın almak mantıklı mı? Uzun vadeli düşünüyorsanız olabilir. Ama onsun grafiğini mutlaka inceleyin. 2011'de 1.900 dolarlardan dönen ons hala o seviyeleri dolar bazında görmedi.

8) Altın onsu 1.100 dolar seviyelerindeyken alım için fırsattı. Bu seviyelerden almak risk.Kazandırır mı? Kazandırma ve kaybettirme ihtimali yüzde 50. Buraya tıklayınız

9) Tüm bunlara rağmen altın uzun vadede en güvenli liman. Kısa vadede ise oynaklığı/volatilitesi çok yüksek. 

10) Altınla ilgili en fazla şüphe oluşturan gelişme tüm yatırım bankalarının, yatırımcılara altın önermesi. 900 trilyon doların üzerinde nakiti yöneten yatırım bankaları çok sağlam gördükleri yatırım enstrümanını kendileri alır:) Küçük yatırımcıya altından ekmek yedirmez.

11) Hem ons yükselir hem de dolar artarsa altın TL bazında yüksek getiri sağlar. Ama hem dolar düşer hem de ons düşerse bu kez zararınız çok fazla olabilir. Çok can yanar.

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X