Akademik başarı nedir? Hayat başarısı nedir?
1) Hayatta başarılı olmak başka bir şeydir. Akademik başarı başka şey... Hayat başarısı ile akademik başarı arasında doğru ya da ters orantı yoktur.
2) Akademik açıdan başarılı olanların hayatta başarılı olacağı ya da başarısız olacağına ilişkin genelleme yapmak yanlıştır. Aynı şekilde akademik açıdan başarısız olanların hayatta başarılı ya da başarısız olacağı genellemesi de yanlıştır.
3) Çok çalışarak ve disiplinle akademik başarıyı yakayabilirsiniz. Yani ortalama zekaya sahip birisi için disiplin ve çok çalışmak akademik başarı için yeterlidir. Şapkadan tavşan çıkarmanıza gerek yok.
4) Hayat başarısı için ise çok çalışmak ve disiplin işi kolaylaştırır. Ama yeterli değildir. Aklın ve zekanın kullanılması gerekir. Bu da yetmez. Şans rüzgarlarını arkanıza almalısınız.
5) Buraya tıklayınız yazımda anlattığım gibi hayatta başarılı olmanın temel kuralı sevdiğinizi işi yapmaktan geçer. Sevdiği işi yapanlar başarılarına başarı katar.
6) Hayatta başarılı olmanın temel kurallarından birisi de kendinizi tanımaktan geçer. Kendisini tanıyan insanlar hayatta kendilerini konumlandırırken doğru noktada doğru pozisyon alırlar. Bunun doğal sonucu olarak şans rüzgarları arkalarından eser.
7) Kibir, gurur, kendini beğenmişlik, büyük konuşmak, kimseyi beğenmemek, kıskançlık, haset, yalan, dolan, hile ve hurda şans rüzgarlarının arkanızdan değil karşınızdan esmesine neden olur.
8) Başarı ve başarısızlıkta insanın en büyük dostu da düşmanı da kendisidir. Başarmak isteyenlerin ve yakaladığı başarıyı sürdürmekte kararlı olanların dikkat etmesi gereken en önemli nokta sarf edeceği sözlerdir. Kullanılacak ker kelimeyi özenle seçmek gerekir.
9) Akademik başarının telafisi vardır. Olacak en kötü şey sınıfta kalmaktır:) O da kaldırıldı:) Ama hayatın şakası yoktur. Acıması da... Merhameti de... Hayat tamamıyla matematikseldir. Yanlışı affetmez. Doğrudan sıfırı basar:)
10) Hayatta başarılı olmak için önce kendinizi tanıyın. Zaaflarınızı ve güçlü yanlarınızı bilin. Kararlarınızı ve tercihlerinizi buna göre belirleyin. Zaaflarınızı avantaja çevirmenin yollarına kafa yorun.
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın