adaletli paylaşım, Belgin Bilgiç, Şerefiye
Soru
sizin uzmanlık alanınıza girdiğini düşündüğümüz bir konuda fikrinizi almak istiyoruz ilgileneceğiniz düşüncesi ile şimdiden teşekkür ederiz.
komple satmayı veya kiralamayı düşündüğümüz bir iş hanının hissedarıyız. iş hanı bir ana yol üzerinde ön cephede dükkanlar bulunmakta ayrıca zemin katda bir pasaj ,bodrum ve üst katlarda da ofis şeklinde işyerleri var. 30 sene önce han malikleri tarafından bütün bağımsız bölümler paylaşılmış ve her bölüme o an tesbit edilen
değerler üzerinden hisse verilip bağımsız tapular verilmiş.
örnek olarak ön cephe zemin katta bulunan 20 m2 dükkanın 300
hissesi varken ön cephe 1. kattaki 20 m2 ofisin 50 hissesi var.
30 sene önceki şartlarda bu iş hanının bütün bölümleri kiraya verilebilirken bugünkü şartlarda ofislere kiracı bulunamamaktadır fakat ön cephede cadde üstündeki dükkanlar rahatlıkla kiraya verilebilmektedirler.
binanın komle satılmasını veya kiraya verilmesini düşünmekteyiz fakat ön cephede cadde üstünde dükkanı olanlar ,dükkanlarının hisseleri yüksekde olsa hisse oranlarına göre kira veya satış hasılatının paylaşılmasını kabul etmemektedirler ,piyasada böyle bir durumda bir şerefiyelendirme nin yapıldığını paylaşımın bu şerefiyeye göre yapılmasının doğru olacağını iddaa etmektedirler .
Paylaşımın hangi şekilde adaletli olacağı şerefiye adı altında yeniden bir hisselendirmenin doğru olup olmayacağı konusunda sizin görüşünüz nedir.
Yanıt : Her bir maliğin hisseli tapularının olması malikleri hisseleri oranında haklı kılıyor. Zira 30 yıl önce bu maliklerin hisse payları belirlenirken o günkü şartlarda herkes tarafından kabul gören bir pay belirlenmiş ve ona göre ödemede bulunmuşlardır. Yani 300 hisse parasını ödeyen malik ile 20 hisse parasını ödeyen malik, o yıllarda farklı ödemeler yapmışlardır. Şimdi bunu değiştirmek, değişen koşullara göre revize etmek yasal olmayacaktır. Bu gayrimenkulün değişen koşullardaki prim yapma oranının değişkenliğidir.
Belgin Bilgiç tarafından yanıtlandı. Yanıt : Her bir maliğin hisseli tapularının olması malikleri hisseleri oranında haklı kılıyor. Zira 30 yıl önce bu maliklerin hisse payları belirlenirken o günkü şartlarda herkes tarafından kabul gören bir pay belirlenmiş ve ona göre ödemede bulunmuşlardır. Yani 300 hisse parasını ödeyen malik ile 20 hisse parasını ödeyen malik, o yıllarda farklı ödemeler yapmışlardır. Şimdi bunu değiştirmek, değişen koşullara göre revize etmek yasal olmayacaktır. Bu gayrimenkulün değişen koşullardaki prim yapma oranının değişkenliğidir.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın