acil bir gayrimenkul vergilendirme sorusu

Soru
Sayın Ahmet Bey, merhaba. 1995 yılında yatırım amaçlı satın aldığımız tarlaya 1997 yılındaki şuyulandırmayla arsa olarak imar hakkı aldık.Bu arsayı 2010 yılında kat karşılığı müteahhite verdik. Yedi daire aldık. 14.07.2011 tarihinde cins değişikliği işlemiyle bu dairelerin kat mülkiyeti tapularını aldık. 2011 yılı içinde bu dairelerin altı tanesini sattık. Harçlar ve emlak vergisi ödemeleri tamam. Bizim hiçbir ticari faaliyetimiz yok. Tarlayı alışımız tamamen yatırım amaçlı ve daire satışları da bir seferliktir.Şimdi, sorumuz şuBu satışlardan bize 2012 yılında gelir vergisi çıkacak mı? Eğer çıkarsa nasıl hesaplanacak? Bu konuda ciddi olarak bir açmaza düştük. Sorumuzu cevaplarsanız çok mutlu olacağız. İlginize şimdiden çok teşekkür ederiz.



Yanıt : merhaba,İktisap (tapuda tescili veya fiilen teslim) tarihinden itibaren beş yıl içerisinde bir defada aynı kişiye satılması (topluca elden çıkarılması) durumunda, gayrimenkullerin satışından elde edilen toplam bedele, ilgili yılda geçerli olan istisna tutarı bir kez uygulandıktan sonra bakiye kazancın, değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir. Konu ile ilgili olarak aşağıdaki GVK/76 sıra nolu sirküler size yardımcı olacağını umuyorum.

Gelir Vergisi Sirküleri/76

Konusu

Gayrimenkullerin Elden Çıkarılması Halinde, Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında, İktisap Tarihi Olarak Hangi Tarihin Esas Alınacağına İlişkin Açıklamalar.

Tarihi

25/03/2011

Sayısı

GVK-76/2011-2  Değer Artışı Kazancı

 ?5. Cins Tashihi Yapılan Gayrimenkuller ile Kat Karşılığı Olarak Müteahhit veya Konut Yapı Kooperatiflerinden Alınan Gayrimenkullerin Satılması Halinde İktisap Tarihinin Belirlenmesi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 16.03.2010 gün ve 2010/4-1697 No.lu Genelgesinde, cins değişikliği (cins tashihi), bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa,  arazi iken, bağ, bahçe vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanmıştır.

Arazi vasfında iktisap edilen gayrimenkulün belediyelerce ifraz ve taksim işlemine tabi tutularak satılması halinde iktisap tarihi olarak arazinin iktisap edildiği tarih değil, belediyenin ifraz işlemi sonucu arsa vasfını kazanarak, cins tashihi yapıldığı tarihin esas alınması gerekir.

Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inşa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karşılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.

Gayrimenkullerin ivazsız şekilde iktisap edilmesi değer artışı kazancının konusuna girmemektedir. Bu çerçevede ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Örnek 5

Bayan (F)'nin, 05.08.1999 tarihinde satın aldığı arsayı, 23.01.2005 tarihinde kat karşılığı olarak müteahhide vererek almış olduğu gayrimenkuller, 25.04.2007 tarihinde tapuya tescil edilmiştir.

Kat karşılığı alınan gayrimenkuller yeni bir iktisap olarak kabul edilecek ve değer artışı kazancının tespitinde gayrimenkullerin tapuya tescil edildiği 25.04.2007 tarihi esas alınacaktır. Fiilen kullanımın tapu tescilinden önce gerçekleşmesi halinde ise bu tarihin esas alınacağı tabiidir

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
12 Mart 2012 | 07:11 Şule Erol 783 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın