2016 Kira Beyannameleri Hk.
Soru
Merhaba,
Ödemekte olduğum 2 konut kredisi var, evlerimden bir tanesi kirada, diğerini yazlık olarak kullanıyoruz.
Kira beyannamesini gerçek gider usülü verirken her iki konut kredisinin de faizlerini gider olarak gösterebilir miyim? Yoksa yalnız kiraya verdiğim konuta ait faizi mi gider gösterebiliyorum?
Ayrıca satınalma bedelinin %5'ini kira gelirinden düşme hakkımı da kullanmak istiyorum. Bu gider 5 yıl dolana kadar her sene düşülebilir mi, yoksa yalnız bir kereye mahsus mu düşülüyor?
Burada satınalma bedelinden kasıt, tapuda yazan bedel midir? Yoksa gerçekten ödenen meblağ mıdır?
Son olarak her iki evin de satınalma bedelini gider olarak gösterebilir miyim? Yoksa yalnız kiraya verdiğim ev için mi bu bedel düşülebilir.
Teşekkürler,
Saffet Kaya
Yanıt : Merhaba. Kira gelir vergisi gerçek gider yöntemi ile ilgili bilgilere Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi www.emlakkulisi.com 'daki Buraya tıklayınız adresindeki haberden ulaşabilirsiniz. Gerçek gider yöntemini seçenler, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl süre ile saklamak ve vergi dairesince istenildiğinde, ibraz etmek zorunda oluyor.Kira geliri elde edenler, giderlerinin fazlalığı nedeniyle zarar doğması halinde, bu zararlar beş yılı geçmemek üzere, gelecek yıllarda elde edilecek. Ancak bu olayda iki istisnai durum bulunuyor. Birincisi konutunu kiraya veren kişinin, kendisi de kirada oturuyorsa ödediği konut kirasından kaynaklanan zararı, gelecek yıllarda indiremiyor. İkincisi kira alınan konutun, satın alma bedelinin yüzde 5?ini indirmeden kaynaklanan zarar, gelecek yıllarda indirilemiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bir vergi dairesiyle görüşürseniz daha faydalı olacaktır.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Kira gelir vergisi gerçek gider yöntemi ile ilgili bilgilere Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi www.emlakkulisi.com 'daki Buraya tıklayınız adresindeki haberden ulaşabilirsiniz. Gerçek gider yöntemini seçenler, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl süre ile saklamak ve vergi dairesince istenildiğinde, ibraz etmek zorunda oluyor.Kira geliri elde edenler, giderlerinin fazlalığı nedeniyle zarar doğması halinde, bu zararlar beş yılı geçmemek üzere, gelecek yıllarda elde edilecek. Ancak bu olayda iki istisnai durum bulunuyor. Birincisi konutunu kiraya veren kişinin, kendisi de kirada oturuyorsa ödediği konut kirasından kaynaklanan zararı, gelecek yıllarda indiremiyor. İkincisi kira alınan konutun, satın alma bedelinin yüzde 5?ini indirmeden kaynaklanan zarar, gelecek yıllarda indirilemiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bir vergi dairesiyle görüşürseniz daha faydalı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın