Paradigmalar değişiyor mu?
Soru
Merhaba Tebernüş Bey,
Biz tüm gelecek tahminlerimizde geçmişi referans alıyoruz. Örneğin Emlakkulisi.com daki nostalji sayfası geçmişten bu yana konut piyasasının nasıl geliştiğini gösteren en önemli referanslardan biri.
Yalnız son zamanlarda geçmişten gelen bazı paradigmalar halen geçerli mi diye düşünmeye başladım.
1500 yıllık Türk tarihinin en uzun kesintisiz barış dönemi Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile başlayan 92 yıllık dönem.( Kıbrıs, Kore gibi askeri harekatları, devletler arası savaş olarak saymıyorum). Babamın jenerasyonu (1933 doğumlu) tarihte hayatını hiç savaş görmeden geçiren ilk Türk jenerasyonu. Bu dönemde Irak ta 1.5 milyon kişi öldü, Irak ile İran tam 10 yıl birbirini yedi, ikinci dünya savaşında 80 milyon kişi öldü, başka neler oldu saymakla bitmez. Bu süreç zarfında biz çayımızı içtik, kebapları yedik, nüfusumuzu arttırdık, konut piyasasını geliştirdik.
Tüm gelecek tahminlerimizde referans aldığımız dönemde bu dönem. Aslında tarihimizin %6 sı. Artık kimse yurtta sulh cihanda sulh demiyor. Eskiden komşularımızın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu söylerdik; şimdi o konuyu hiç açmıyoruz. Babamın jenerasyonunun keyfini çıkardığı dönem yoksa reklam arası mıydı? Ne düşünüyorsunuz? Reklam arasını referans alıp yatırım yaparsak, esas film başladığında ne yapacağız? Teşekkürler.
Yanıt : Merhaba. Rica ederim. Çok güzel noktalara temas etmişsiniz. Uluslararası güçler Türkiye'yi, Suriye ve Irak'a benzetmek için elinden geleni yapıyor. Yapacak da... Sonuçta sermaye sahiplerini, sermayelerini savaş ve kaos dönemlerinde katlayarak büyütüyor. Türkiye çok tehlikeli bir virajdan geçiyor. Bu virajdan sağ salim geçerse önü çok açık. Ama bir kaza yaparsa yandı gülüm keten helva... Millet olarak işimiz zor. Ama bölgedeki gelişmeler bizi kendi halimize bırakmıyor. Bu ayarlara döndüğümüzde tüm sorunlar aşılır. Bölgedeki son 10 yıldaki gelişmelere baktığımızda sorunlar sadece bizden kaynaklanmıyor. Tahrikler de var. Özellikle kaos oluşturma da var. Bu konuda Abdullah Çiftçi'yi twitter'dan takip etmenizi öneririm. Çok iyi analizleri var.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Rica ederim. Çok güzel noktalara temas etmişsiniz. Uluslararası güçler Türkiye'yi, Suriye ve Irak'a benzetmek için elinden geleni yapıyor. Yapacak da... Sonuçta sermaye sahiplerini, sermayelerini savaş ve kaos dönemlerinde katlayarak büyütüyor. Türkiye çok tehlikeli bir virajdan geçiyor. Bu virajdan sağ salim geçerse önü çok açık. Ama bir kaza yaparsa yandı gülüm keten helva... Millet olarak işimiz zor. Ama bölgedeki gelişmeler bizi kendi halimize bırakmıyor. Bu ayarlara döndüğümüzde tüm sorunlar aşılır. Bölgedeki son 10 yıldaki gelişmelere baktığımızda sorunlar sadece bizden kaynaklanmıyor. Tahrikler de var. Özellikle kaos oluşturma da var. Bu konuda Abdullah Çiftçi'yi twitter'dan takip etmenizi öneririm. Çok iyi analizleri var.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın