yardımcı olursanız sevinirim
Selamlar eşimle ortak 30 yıllık; aylık 1.300 tl kirada konutumuz var , eşim ve ben emekliyiz . Sene içinde 4.850 tl mantolama bedeli ödedik bu sene ilk kira vergisi ödeyeceğiz hangi usül gerçek mi götürü mü ayrıca amortisman da düşebilirmiyiz vergiden ?
Cevap : merhaba, mantolama gideri gerçek gider yöntemi seçilip gider düşülmesi mümkün olmayıp, amortisman yoluyla indirim konusu yapılması mümkün olmaktadır. Giderlerinizi hesaplayıp gerçek veya götürü giderlerden uygun olanı yöntemi seçebilirsiniz.Gerçek gider yöntemi seçilip gayrimenkule ait Amortismanı gider yoluyla indirim konusu yapılması mümkün olmaktadır. (Başlık Gayrimenkul sermaye iradında mantolama bedelinin gider olarak yazılıp yazılamayacağı hk.
Tarih 11/08/2012
Sayı 38418978-120[74-12/2]-825
Kapsam
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı
:
38418978-120[74-12/2]-825
11/08/2012
Konu
:
Mantolama işleminin gider olarak yazılıp yazılamayacağı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sahibi bulunduğunuz gayrimenkulün de içinde bulunduğu sitedeki binaların dış cephesine, site genel kurul kararıyla mantolama yapılmasına karar verildiği belirtilerek, "gerçek gider" usulünün seçilmesi halinde, yapılacak mantolama giderinin beyan edilecek gayrimenkul sermaye iradının hesaplanmasında gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan mal ve hakların mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu açıklanmıştır.
Aynı Kanunun 74 üncü maddesinde, "Safi iradın bulunması için, 21'inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:
...
6. Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar (Amortismana tabi değer, malum ise maliyet bedeli, malum değilse, bina ve arazi için vergi değeri, diğer mallar için Vergi Usul Kanununun 267'nci maddesinin 3'üncü sırasına göre tespit edilen emsal değeridir);
7. Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (Emlakın iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilaveler yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz);..." hükmüne yer ver verilmiştir.
Bu hükme göre, kiralanan gayrimenkullerin onarımı için yapılan giderler gayrisafi hâsılattan indirilebilmektedir. Onarımdan amaç; eskiyen, kırılan, dökülen, yıkılan kısımların tamir veya yeniden yaptırılmasıdır. Onarım giderinin hâsılattan indirilebilmesi için kiraya veren tarafından yapılmış olması gerekir. Ancak bu tür giderlerin gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı önem ve genişlikte olmaması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu madde hükmünde; emlakin iktisadi değerini artıracak surette genişletilmesi, değiştirilmesi veya bunlara ilaveler yapılması için yapılan giderlerin onarım gideri sayılmayacağı belirtilmiştir. Onarım gideri olarak kabul edilmeyen bu türden giderlerin hâsılattan doğrudan indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 262 nci maddesinde maliyet bedelinin, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade edeceği belirtilmiştir.
Dolayısıyla, safi iradın tespitinde kiraya veren tarafından gayrimenkulün iktisadi değerini arttıracak nev'iden yapılan harcamaların Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinin 7 nci bendine göre normal onarım gideri olarak dikkate alınması mümkün olmayıp, bu nitelikteki harcamaların gayrimenkulün maliyetine ilave edilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, vereceğiniz yıllık gelir vergisi beyannamesinde, kira geliri elde ettiğiniz gayrimenkul için yaptığınız mantolama işlemine ilişkin harcamanın doğrudan indirim konusu yapılması mümkün olmayıp, söz konusu harcamanın maliyet bedeline eklenmesi ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 74/6 maddesi uyarınca amortisman yoluyla hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.)